
NOU SERVEI DE RECOLLIDA, TRIATGE I REPARTIMENT SOSTENIBLE D’ALIMENTS FRESCOS
L’objectiu de la iniciativa és reduir les minves i aprofitar-les amb finalitats socials
És una prova pilot i una aliança empresarial entre l’Ajuntament de Girona, el Mercat del Lleó de Girona i Grup Èxit
El nou servei de recollida, triatge i repartiment sostenible d’aliments frescos s’ha emprès per reduir el malbaratament alimentari a la ciutat de Girona. Es tracta d’una iniciativa pilot a través de la qual, durant tres setmanes, cada dimarts i dijous, els vigilants del Mercat del Lleó recolliran de les parades col·laboradores aliments aptes per al consum però no per a la venda i que sovint acaben anant a parar a les escombraries. Aquests aliments, que es coneixen com a minves, es portaran al Centre de Distribució d’Aliments (CDA), que els repartirà entre els seus usuaris, derivats per l’equip de serveis socials municipal. Després de la prova pilot, el consistori estudiarà si estén el projecte a altres sectors comercials de la ciutat. Actualment, hi participen 32 de les més de 70 parades del mercat.
El transport dels aliments es farà amb el tricicle elèctric d’Ecosol, per garantir-ne la sostenibilitat del projecte i per refermar el compromís social a la ciutat de Girona.
L’objectiu de la iniciativa és reduir les minves i aprofitar-les amb finalitats socials. A més a més, es busca prevenir la generació de residus orgànics al mercat i sensibilitzar comerciants i consumidors de la importància de no malbaratar els aliments. Per a la realització d’aquest projecte de recollida d’aliments frescos, l’Ajuntament de Girona i Grup Èxit han obtingut una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya. L’acció s’emmarca dins el Pla local de prevenció de residus de Girona, que, entre d’altres, té com a propòsit la lluita contra el desaprofitament alimentari. Els responsables del projecte han assegurat que en funció dels resultats obtinguts en el pla pilot, el projecte podria estendre’s a altres sectors comercials de la ciutat.

Moment en què es selecciona l’aliment

L’aliment es disposa dins les caixes a punt per ser transportat

Els aliments són transportats de manera sostenible utilitzant el tricicle elèctric d’Ecosol fins el Centre de Distribució d’Aliments de Girona